Alice: “Elin moet ook mee kunnen doen”

29 april 2024 09:54

Alice (47) woont met haar gezin, bestaande uit haar partner Remco en hun drie kinderen in Harmelen. Haar middelste dochter Elin heeft het syndroom van Down. “Elin voelt zich niet anders dan kinderen zonder handicap. Hoewel ze dat toch is, moet ze net als ieder kind mee kunnen doen.” Daarom loopt Alice samen met haar vriendinnen de 42 kilometer tijdens de Mega Wandel Marathon.

Elin's levenspad

Elin is een vrolijk en ondernemend meisje. Ze kan goed lopen en praten, maar ze heeft wel een beperking. Alice: “Elin is 14 jaar, maar verstandelijk zit ze niet op dat niveau. Ze heeft op het reguliere onderwijs gezeten, totdat ze naar groep 3 ging. Toen werd het verschil erg groot tussen haar leeftijdsgenootjes. Daarom is ze naar het speciaal onderwijs gegaan. Daar doet ze het erg goed.”

“Ze vindt school heel leuk en gaat er met plezier heen. Ze baalt zelfs als ze vrij is. Thuis is het anders. Elin ziet haar jongere broertje zelfstandig op de fiets naar een vriendje toe gaan. Ze wil dat ook, maar dat kan niet. Ze kan niet alleen. Haar beperking houdt haar tegen en dat heeft ze steeds meer door. Dat maakt haar soms boos.”

Belang van inclusie

Alice benadrukt het belang van inclusie voor Elin en andere kinderen met een verstandelijke beperking. "We willen dat ze kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten net als andere kinderen," zegt Alice. “Maar dat gaat niet altijd. Zo heeft Elin een lager denkniveau en wilt ze net als kleuters nog graag spelen in de speeltuin. Maar doordat ze wat ouder en groter is past ze soms nergens meer in. De speelmaterialen en toestellen zijn niet op haar lengte afgestemd.”

"Het is soms moeilijk om aan Elin duidelijk te maken dat ze anders is dan anderen, maar we doen ons best om haar een zo normaal mogelijk leven te bieden."

De Meiden uit Harmelen

Alice maakt deel uit van een hechte vriendengroep. Met deze vriendinnen loopt ze de Mega Wandel Marathon onder de teamnaam: De meiden uit Harmelen. Dit jaar doen ze met zes personen mee aan de Mega Wandel Marathon, terwijl ze vorig jaar met zeven waren. "We lopen dit jaar met iets minder mensen, maar we zijn nog steeds enthousiast om de 42 kilometer te lopen," zegt Alice. “Het is een pittige uitdaging, een hele marathon, maar we gaan graag de uitdaging aan. En hoe geweldig is het om dat samen te beleven met je vriendinnen! Ook dit jaar vind ik het super dat we met onze groep lopen voor kinderen met een handicap, zoals mijn dochter Elin.”

Beleving van de Mega Wandel Marathon

De Mega Wandel Marathon biedt een geweldige ervaring, met goed verzorgde routes en een gezellige sfeer. "Het is super verzorgd, van eten tot drinken. Het is ook heel leuk om met anderen te kletsen tijdens de tocht," zegt Alice. "We hopen dat steeds meer mensen zullen deelnemen aan dit inspirerende evenement."

Fondsenwervende tip

Met de steun van vrienden, familie en collega's zamelt het team van Alice zoveel mogelijk geld in voor kinderen met een handicap. Wat haar fondsenwervende tip is? "Social media is superhandig voor het vragen om sponsoring. En hebben we een donatie ontvangen? Dan ontvangen ze een leuke bedankvideo, gemaakt door onze kinderen. Dat helpt enorm om de verbondenheid te vergroten. Ook kunnen onze donateurs mijn team tijdens de Mega Wandel Marathon volgen via een appgroep die we hebben aangemaakt. Op de dag zelf delen we dan foto's en filmpjes van onze wandeltocht. Alleen maar positieve reacties krijg je terug!”

Wandel ook mee!

Wil jij net als Alice van De Meiden uit Harmelen inzetten voor kinderen met een handicap? Wandel dan ook mee met de Mega Wandel Marathon op zaterdag 25 mei in Arnhem.

Ja, ik meld mij ook aan >>