Linda van Team Milan: “Alle kinderen tellen mee!”

17 april 2024 12:26

Onder de teamnaam ‘Team Milan’ wandelt Linda voor de tweede keer mee. Vorig jaar met alleen haar vriendin Wilma. Dit jaar lopen ook haar man Ronald, neefje Mick en haar zoon Milan mee. Ook deze editie gaat Linda er met vol goede moed tegen aan, omdat ze weet waar ze het voor doet. Linda vertelt: “Ik loop voor kinderen zoals Milan. Zichtbare of onzichtbare handicap. Alle kinderen tellen mee. Daar zet ik mij weer voor 200% in tijdens de Mega Wandel Marathon.”

Het gezin van Milan

Milan (11) heeft autisme en een verstandelijke beperking. Hij heeft het denkvermogen van een kind van 4 jaar. Hij komt uit een schippersgezin. Zowel vader Ronald als moeder Linda zijn schippers. “Daarom is Milan doordeweeks op een zorgboerderij”, vertelt Linda. “Naar een ‘regulier’ schippersinternaat is voor Milan geen optie. Ook zit hij op het speciaal onderwijs. Gelukkig in de buurt. Hij doet het de laatste drie jaar op school erg goed. Hij begint te praten, te lezen en te rekenen. Hij maakt hele grote sprongen. Dat had ik vroeger nooit verwacht.”

Moeilijke tijden

Tot aan zijn tweede jaar was Milan een hele makkelijke baby. Linda: “Je kon hem overal mee naar toe nemen. Maar nadat hij twee werd, keerde hij als een blad van een boom om. We hebben heftige tijden meegemaakt. Milan kon niet praten en had veel woede aanvallen. Vanaf vier jaar hebben wij Milan van boord gedaan. Dat was nodig. Wij konden hem niet meer houden vanwege ook zijn boosheid. De zorgvraag was te groot.”

“Het was een zware beslissing, maar uiteindelijk de juiste want nadat Milan naar school ging is hij compleet veranderd. Het is een heel ander kind geworden. Van een boos, frustrerend jongetje is hij een vrolijk en positief ventje geworden. Hij lacht altijd. Hij begroet elke voorbijganger. Je vraagt je soms af, waar is zijn autisme gebleven? Want bij autisme is het vaak dat kinderen in hun eigen wereld leven. Mijn zoon leeft daar ook in, maar er zijn zoveel momenten waarbij hij tegen iedereen ‘hoi, doei en dankjewel’ zegt. Fantastisch om te zien.”

Wandelen voor kinderen zoals Milan

Linda ervaart als geen ander dat kinderen met een handicap vaak worden uitgesloten: “Ik zie het zelf aan mijn eigen kind. Milan speelt vaak alleen. Hij heeft tot met zijn achtste jaar in de luiers gelopen omdat hij niet zindelijk kon worden. Dan zag je kinderen van zijn eigen leeftijd raar kijken. ‘He, zit jij nog in de luiers?’. Je krijgt direct de stempel van raar en anders. Je hebt het gevoel ‘ik hoor er niet bij.’

"Ik vind het zo belangrijk dat kinderen met een handicap net zoveel kansen krijgen. Zichtbare of onzichtbare handicap. Alle kinderen tellen mee.”

Deelname Mega Wandel Marathon 2023

Vorig jaar maart las Linda op de website van Stichting het Gehandicapte Kind over de Mega Wandel Marathon. “Ik wandel zelf heel veel. Dat is een van mijn hobby’s. Dus toen ik op de site las dat er een wandelevent werd georganiseerd, waarbij er geld wordt opgehaald voor kinderen met een handicap, was dat natuurlijk een makkelijke keuze.”

Net als in 2023 wandelt Linda 21 kilometer. “Ter voorbereiding ben ik vanaf september elke maand gaan lopen. Ik wandel graag op de Veluwezoom, dat is een uurtje rijden van mij vandaan. Het is een heel fijn wandelgebied. Via de app All Trails pak ik telkens een andere route en stel ik handmatig het aantal kilometers in. Ik bouw dat beetje bij beetje op. Ik heb zit nu al op de 17,5 kilometer. Ik heb het gevoel dat de wandeltocht makkelijk ga halen. Dat komt vooral door een goede voorbereiding.”

Handige tips!

Linda: “Van mijn pedicure heb ik deze tip meegekregen: doe schapenwol in je sokken. Dit helpt ter voorkoming van blaren en is beter voor de druk. Verder heb ik van vorig jaar geleerd dat je geen overvolle rugtas hoeft mee te nemen. Je ontvangt langs de route veel eten en drinken. Dus alleen een banaan, twee repen en een fles water is voldoende. Een te zware rugtas is ook extra ballast voor je rug. Dus hou daar rekening mee!”

Wandel ook mee!

Wil jij net als Linda uit team Milan inzetten voor kinderen met een handicap? Wandel dan ook mee met de Mega Wandel Marathon op zaterdag 25 mei in Arnhem.

Ja, ik meld mij ook aan >>