Vijf gouden voedingstips voor een goede start

28 maart 2024 13:23

Op 25 mei vindt de Mega Wandel Marathon, waarbij je 4,10, 21 of 42 kilometer gaat wandelen. Welke wandeluitdaging je ook loopt, het is belangrijk dat je goed voorbereid bent voor deze onvergetelijke dag. Het wordt namelijk niet zomaar een wandeling: het wordt één groot wandelfeest om nooit te vergeten! 

De sleutel tot succes 

Om deze sportieve wandeltocht te kunnen ervaren als één groot feest, is een goede voorbereiding belangrijk. Naast het opbouwen van je wandelconditie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je voeding. Laura Hoogers, diëtist en leefstijlcoach van Pit2Fit, deelt daarom graag haar vijf 'gouden' voedingstips met je, zodat je helemaal klaar bent voor deze onvergetelijke dag. 

Tip 1: Houd je maaltijden regelmatig

Tijdens een lange wandeling vraagt je lichaam veel energie. Om ervoor te zorgen dat je voldoende brandstof hebt, is het belangrijk om regelmatig te eten. Kies voor drie hoofdmaaltijden of verdeel je voeding over zes kleinere maaltijden om een volle buik en steken te voorkomen.  

Tip 2: Kies voor gezonde voeding  

Zorg ervoor dat de maaltijden zo veel mogelijk uit gezonde producten bestaan. Denk aan volkorengraanproducten, fruit, zuivel, eiwitbronnen zoals een gekookt eitje of een handje noten. Deze gezonde producten zorgen ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft en dat je energielevel zo stabiel mogelijk blijft. 

Tip 3: Beperk suikerrijke snacks 

Ben je van plan om onderweg te snacken op mueslirepen, ontbijtkoeken of snoep? Probeer dit dan te beperken, want deze producten bevatten vaak veel suiker en weinig vitaminen en mineralen. Tijdens het wandelen is je lichaam goed in staat om niet alleen energie uit koolhydraten (een vorm van suiker) te halen, maar ook uit lichaamsvet. Kies dus voor een voedzame snack! 

Tip 4: Blijf gehydrateerd 

Wist je dat een goed gehydrateerd lichaam net zo belangrijk is als eten? Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, vooral tijdens warme dagen. Tijdens hitte zweet je niet alleen meer, maar verlies je ook ongemerkt veel vocht door verdamping via de huid. Check regelmatig de kleur van je urine. Is deze donkerder dan de kleur van ijsthee green? Probeer dan wat meer te drinken, zodat je urine weer lichtgeel wordt. 

Tip 5: Zorg voor een goede herstelmaaltijd 

Na afloop van de wandeling is het belangrijk om spierherstel te bevorderen om zo spierpijn te beperken en de energie weer aan te vullen. Neem daarom binnen 1-2 uur een herstelsnack of maaltijd die zowel eiwitten als koolhydraten bevat voor een langdurige energieboost! 

‘’Wist je dat wanneer je acht uur lang wandelt, je twee tot drie keer meer energie verbruikt dan op een 'normale dag'?’’  

Met deze gouden tips ben jij helemaal voorbereid op de Mega Wandel Marathon. Naast een goede voorbereiding is het ook belangrijk dat er zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor kinderen met een handicap. Wil je weten hoe je dat doet?  Bekijk dan hier onze tien tips om jouw actie succesvol te maken. 

Ontdek de perfecte snacks voor in jouw rugzakje: 

  • Een zakje noten of studentenhaver   
  • Een zakje gedroogd fruit  
  • Een gekookt eitje   
  • Fruit zoals: druiven, banaan, appel, peer en mandarijnen.  
  • Een Breaker of andere knijpyoghurt. Tip: Doe dit de avond van tevoren in de diepvries zodat het lekker koel blijft na een paar uur wandelen.  
  • Een smoothie met wat (diepvries)fruit.   
  • Een aantal volkoren krentenbollen, mueslibollen, broodjes met hartig beleg of volkorenwrap/ pannenkoek. 

Over Laura

Laura is diëtist en leefstijlcoach met een passie voor sportvoeding. Met meer dan zes jaar ervaring heeft Laura in 2022 haar eigen praktijk Pit2Fit opgericht, waar gezonde voeding centraal staat. Ze vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij en dat iedereen het verdient om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen. Om deze reden zet ze zich graag in om te zorgen dat er voldoende speel- en sportlocaties komen waarop ook kinderen met een handicap kunnen spelen en bewegen.