Marcel van team Wandel met Op Stap: “Wandelen verbindt”

25 maart 2024 10:32

Het team 'Wandel met Op Stap’ doet voor de derde keer mee met de Mega Wandel Marathon. Met een groep van meer dan twintig deelnemers gaan zij 21 kilometer wandelen. Marcel, de teamcaptain vertelt: “De groep varieert van ervaren lopers tot aan beginnende wandelaars. We hebben lopers ertussen zitten die een lichte vorm van een handicap hebben. Maar dat is het mooie aan de Mega Wandel Marathon: iedereen kan meedoen!"

Stichting Wandel met Op Stap

Het team van Wandel met Op Stap is niet zomaar een wandelgroep, alle teamleden zijn leden van Stichting Wandel met Op Stap. Marcel is initiatiefnemer en oprichter van Stichting Wandel met Op Stap. “Als gediplomeerd wandelsport begeleider en fanatiek wandelaar ben ik me gaan richten op groepswandelingen met als doel om mensen bij elkaar te brengen tijdens een ongedwongen en gezellige wandeling. Vanuit daar is de stichting ontstaan en hebben we al meerdere wandeltochten in heel Nederland georganiseerd.”

“Toen wij hoorde over de Mega Wandel Marathon konden we als wandelgroep natuurlijk niet achterblijven en hebben we onszelf als team opgegeven”, vertelt Marcel verder. “De eerste keer was een groot wandelfeest. Blije gezichten, muziek bij rustpunt Bio Vakantieoord, maar ook de verzorgingsposten waren goed geregeld. Dat smaakt natuurlijk naar meer. Dus het was vanzelfsprekend dat we de vorige editie en nu ook dit jaar weer meedoen.”

Met elkaar en voor elkaar wandelen

Los van dat de Mega Wandel Marathon voor dit team een mooie wandeltocht in Arnhem is, is het doel waarvoor ze lopen ook voor hen erg belangrijk. “Wandelen verbindt, dat sluit heel mooi aan bij het doel van dit wandelfeest: geld op halen voor kinderen met een handicap zodat ook zij erbij horen. De kinderen mee laten doen in de maatschappij is belangrijk voor hun ontwikkeling. Uitgesloten worden door ‘anders’ te zijn weet ik alles van, want ook ik heb vroeger ervaren hoe het is om buitengesloten te worden. Respect voor en met elkaar vind ik belangrijk evenals een open houding naar hen die het lastiger hebben. Als wij mensen mee kunnen laten doen die het moeilijk(er) hebben, doen we dat. We zijn er met en voor elkaar.”

Sport verbroederd

“Niet alleen ik, maar ook de leden uit mijn team omarmen dit. Toen ik aan hen vroeg wat hun drijfveer is om aan de Mega Wandel Marathon mee te doen, ontving ik geweldige reacties. Zo vertelde iemand dat iedereen het verdient om te kunnen sporten, zonder pijn of uitsluitingen, het leven met een beperking is toch al een uitdaging laten we door samen te wandelen ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft. Weer een ander zei dat dit wandelevent perfect is om de kinderen en ouders/begeleiders even uit de dagelijkse sleur te halen en ze een mooie dag te laten beleven. Ik kan nog wel even door met opnoemen, maar het laat denk duidelijk zien waarom wij op 25 mei meedoen.”

Tips van de expert

Al kies je voor een halve marathon of toch voor een hele. De Mega Wandel Marathon kan een flinke uitdaging voor de deelnemers zijn. Marcel zijn reactie daarop: “Het lichaam heeft een motor en dat verbruikt heel veel energie. Op het moment dat het motortje aan staat, moet je hem ook weer voeden. Dus TIP! Daar moet je goed op letten. Voldoende drinken, voldoende eten en trek vooral hele goede schoenen aan. Dat is heel belangrijk, kan ik zeggen met mijn ervaring. Wat betreft tips om zoveel mogelijk donaties te ontvangen zeg ik: Volhouden en durf te vragen! Ook bij bijeenkomsten de QR-code gebruiken of flyers ophangen in jouw buurt. En vooral: Gebruik je socials!”

Wandel ook mee!

Wil jij net als Marcel van Wandel met Op Stap inzetten voor kinderen met een handicap? Wandel dan ook mee met de Mega Wandel Marathon op zaterdag 25 mei in Arnhem.

Ja, ik meld mij ook aan >>