Kinderambassadeur Art: “Meedoen is winnen”

11 april 2024 14:20

De 11-jarige Art is één van de vier kinderambassadeurs van Stichting het Gehandicapte Kind. Vorig jaar wandelde hij de 10 km samen met zijn vader, moeder en twee broers. “Ik loop voor de gehandicapte kinderen waar je het niet zo goed aan kan zien dat ze gehandicapt zijn. En omdat ik een doorzetter ben.” Ook deze editie wandelt Art weer mee.

Overschat

Art en zijn tweelingbroer Dax zijn veel te vroeg geboren. Als baby heeft hij een herseninfarct gekregen met als gevolg cerebrale parese. Daardoor is er stijfheid in zijn rechterarm en -been. Ook heeft hij een longaandoening en soms moeite om zich te concentreren. “Ik word vaak overschat, en dan is er teleurstelling als ik het niet red.”

Onzichtbare handicap

Art komt in zijn rol als kinderambassadeur op voor andere kinderen met een beperking: “Je ziet niet echt aan mij dat ik een handicap heb. Voor die groep kinderen wil ik me ook extra inzetten. Voor hen doe ik ook mee met de Mega Wandel Marathon. En voor de gezelligheid. Niet om te winnen. Als je meedoet ben je al een winnaar en een held.” 

Niemand is perfect

“Ik vind het belangrijk dat mensen respect hebben voor elkaar. Iedereen is gelijk en iedereen mag meedoen. Op internet en in tijdschriften zie je meestal perfecte mensen. De wereld is niet perfect, dus ik vind dat je ook mensen die ‘anders’ zijn een kans moet geven."

"Ik wil tegen alle kinderen met een handicap zeggen dat ze gewoon zichzelf moeten zijn en hun dromen achterna moeten gaan.”

Wandel ook mee!

Wil jij net als Art inzetten voor kinderen met een handicap? Wandel dan ook mee met de Mega Wandel Marathon op zaterdag 25 mei in Arnhem.

Ja, ik meld meld mij ook aan >>